Държавният глава участва във  възпоменателното поклонение по повод 80-ата годишнина

...
Държавният глава участва във  възпоменателното поклонение по повод 80-ата годишнина
Коментари Харесай

Президентът Радев: В битката на терора срещу идеала неизменно побеждава духът, който надживява насилието и мракобесието

Държавният глава взе участие във  възпоменателното поклонение във връзка 80-ата годишнина от гибелта на огромния български стихотворец Никола Вапцаров

Днес, когато демократичните полезности са обект на всекидневни похищения, когато на всички места по света се надигат старите демони, е значимо да почетем тези, които не пожалиха сили в битката против фашизма, които умираха за свободата и мечтаеха за правдивост. Това съобщи президентът Румен Радев, който взе участие във възпоменателното поклонение във връзка 80-ата годишнина от гибелта на огромния български стихотворец Никола Вапцаров. На Мемориала „ Гарнизонно стрелбище “ в столицата президентът през днешния ден отдаде респект пред лобното място на Никола Вапцаров.

„ В борбата на терора против идеала, на посредствеността против гения непроменяемо побеждава духът, който надживява насилието и мракобесието “, означи в словото си президентът. Той акцентира, че Никола Вапцаров е най-яркият знак на българската покруса геният да бъде убиван и да се преследва даже и паметта за него. Президентът добави, че поетът е надживял всички опити на посредствеността да хвърли сянка върху неговия гений. „ Затова и стиховете му не остаряват, а думите му се гравират в паметта, до момента в който тези на неговите хулители обременяват единствено личната им съвест “, акцентира той.

Румен Радев означи, че Вапцаров е „ страдалец на праведна идея, която в последните години новите ревизионисти се пробват да изтрият от нашата история “. „ Затова са и вандалските похищения върху антифашистките монументи и насаждането на историческо незнание в обществото “, добави още президентът. По думите на президента антифашизмът е значима част от предишното на България и всеки, който го отхвърля, отваря пътя към нови исторически разделения и нещастия. Президентът съобщи и че е въпрос на цивилен и човешки дълг да пазим паметта за саможертвата на хилядите хора с достолепие и идеали, паднали жертва в името на свята идея.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР